Rode mutsen,
Gele mutsen

Back
Utrecht - Lhasa

De Sherpa's zijn zonder twijfel de meest bekende bevolkingsgroep van Nepal vanwege hun indrukwekkende prestaties bij klimexpedities. Toch zijn er amper 70.000 van deze Tibettaanse vluchtelingen in het 24 miljoen zielen tellende Nepal. Tibettaanse vluchtelingen? Zijn de Sherpa's ook al op de vlucht voor de Chinezen? Het verhaal hierachter is in het licht van de huidige "Free Tibet" problematiek een tikkeltje ironisch.
De Sherpa's behoren tot de sekte van de Rood Mutsen. In 1641 kwam echter in Tibet de strengere sekte van de Geel Mutsen (Gelupka's) aan de macht in Tibet. Deze "coup" werd gepleegd met hulp van, jawel, de Chinezen. In ruil voor de macht in Tibet gaf de toenmalige Dalai Lama, die aan het hoofd staat van de sekte van de Geel Mutsen, de souvereiniteit van Tibet weg aan de Chinezen en zodoende werd Tibet een Chinese provincie. Onder de Geel Mutsen kwam alle lokale macht bij de religieuze leiders te liggen en werden de lokale boeren feitelijk eigendom van de kloosters, net zoals horige boeren in middeleeuws Europa eigendom waren van de lokale adel. Voor veel Rood Mutsen was dit reden om Tibet te ontvluchten, naar Nepal en naar India. Deze vluchtelingen kennen we nu onder andere als Sherpa's.
Met de val van de Qing Dynasty in 1911 werd Tibet weer onafhankelijk van China. Het bleef echter een land met een repressief theocratisch bestuur. De macht in Tibet werd de Geel Mutsen echter in 1950 ontnomen door dezelfde partij als die hen vierhonderd jaar eerder de macht geschonken had. In 1950 werd Tibet opnieuw onderdeel van China. Hoewel de Chinezen spreken van de "bevrijding" van Tibet, is deze bevrijding wel gepaard gegaan met inmiddels 1.2 miljoen slachtoffers. Een wat ruime collateral damage op een bevolking van nog geen 2.5 miljoen. Het gevolg is dan ook dat sinds 1950 Nepal en India opnieuw zijn overspoeld met vluchtelingen uit Tibet.

Erwin Voogt

Een uitgebreid verhaal over de Sherpa's en de Mt Everest is te vinden in het mei nummer 2003 van National Geographic Magazine.

Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - Syrië - Jordanië - Libanon - Syrië - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan Nepal
Azië Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.

Order a high quality print or digital copy

Picture and text copyright owned by Erwin Voogt.
Please contact me first if you want to use any of these pictures, images or photographs for any purpose.