Opdracht 5

Back
Utrecht - Lhasa

Erwin Bastienne

EVA

Ik wil graag de volgende geografische opdracht meegeven aan Bastienne en Erwin: Maak een doorsnede ofwel een profiel van de afgelegde weg, dat wil zeggen een functie z = f(x). Op de x-as graag wel een paar herkenningspunten zoals grote steden. Een punt minimaal elke 100 afgelegde km. Lijkt me redelijk.

Groeten, Eva Kamphorst
woensdag 15 mei 2002


6 juli 2014, Lage Vuursche
Ruim tien jaar later en dan ontdekken dat de grafiek niet tot het einde was bijgewerkt.
Nu wel.
Tot en met de laatste kilometer: 59311.

2 april 2004, Damascus, SyriŽ
Een jaar sinds de laatste update van de grafiek... tja.
Voor de nieuwe versie hebben we de y-as moeten aanpassen: de Dode Zee ligt 416 meter onder zeeniveau! (De luchtdruk was 1060 millibar.) Interessant hierbij is overigens dat op het informatiebord een waarde van -390 meter gegeven wordt. Aangezien de GPS waarde bij zeeniveau correct was, namelijk zeeniveau, mogen we aannemen dat de Dode Zee daadwerkelijk flink gezakt is in de loop der jaren. Volgens de Lonely Planet daalt de Dode Zee-spiegel ongeveer 80 cm per jaar.

3 februari 2003, Mamallapuram, Zuid-India
Na hemelsbreed het verste punt van huis bereikt te hebben (8138 km, 31 januari, op het eiland Rameswaram, na precies 8 maanden onderweg!), wordt het wel eens tijd voor een nieuwe grafiek.
Als toegift bij deze opdracht een grafiek met de afstand hemelsbreed tot Utrecht versus het aantal gereden kilometers. Met dank aan de opdrachtgeefster voor het verstrekken van de juiste formule voor deze berekening!
Voor de liefhebber: d(ab) = R acos ( sin b(a) sin b(b) + cos b(a) cos b(b) cos ( l(a) - l(b) ) )
Onze Garmin Legend GPS rekent dit uiteraard ook moeiteloos uit, maar om alle waypoints en tracks in zo'n grafiek te zetten heb je toch Excel nodig...

11 oktober 2002, Peshawar
De GPS laten we doorgaans elke 2 minuten een meetpunt vastleggen, maar na vier maanden is dat nu al een paar megabyte aan data. Daarom hieronder een grafiek met alle punten waar we overnacht hebben plus enkele bijzondere passen waar we overheen gereden zijn. Met behulp van de "Waar zijn we nu?" pagina's moet het niet al te moeilijk zijn om de niet benoemde punten te identificeren.
Excuus trouwens voor de wat klungelige grafiek, maar op een zwartwit nootboek met Windows 3.11 gaat het allemaal niet zo flitsend.
Over een paar maanden vast een vernieuwde grafiek.


Waar zijn we geweest deze reis:

Europa - Turkije - Iran - Pakistan - India - Nepal - China

India - Pakistan - Iran - Turkije - SyriŽ - JordaniŽ - Libanon - SyriŽ - Turkije - Europa

Foto's kijken... klik hier voor enkele collecties!

Wadi Rum, Jordan Deosai Plains, Pakistan India
AziŽ Overland Spectaculair Pakistan Mystieke momenten

GPS waypoints en Google Earth
Van alles over reizen met de auto, carnet de passages, verzekeringen, enzovoorts
Reisverhalen over de aardbeving in Bam, klimmen bij de Everest, werken in Pakistan en nog veel meer.